HOMILIES DE MEDINYÀ, de Mn. Modest Prats


La Biblioteca Universal Empúries acaba de publicar el llibre “Homilies de Medinyà” de Mn. Modest Prats. El llibre es presenta aquest dissabte 29, dia de Sant Narcís a les 5 de la tarda a la Residència Bisbe Sivilla. Mn. Modest Prats viu en aquesta residència juntament amb d’altres companys capellans, alguns del seu mateix curs.
El llibre es un recull d’homilies, pensaments, exercicis, sermons. El primer capítol però es dedicat “al dia que vaig néixer”, “dies de Girona” i “ d’aquí a deu dies seré capellà”. Les seves reflexions escrites pocs dies abans de ser capellà, poden ser enteses com el programari bàsic d’una persona que sabia de la força del que anava a fer i de les dificultats que trobaria fent de capellà en una època que, tots ho veiem, és una heroïcitat ser-ne.
El dia 3 de març de l’any de la seva ordenació sacerdotal, llegim:
“L’estudi de la predestinació i del tractat de gràcia et fa ser humil. Però engendra una espècie de desconfiança davant tants mètodes d’apostolat i d’acció. Tot depèn de Déu. I no obstant això, el Bisbe, en l’ordenació, em dirà i tornarà dir que m’ordena com a cooperator, adiutorium de la seva obra, que és essencialment de dedicació a les ànimes”.
El dia 6 de març, dos dies abans de la seva ordenació, va escriure:
“Demà passat, capellà. Només em queda això. Ja res de teories, ni preocupacions. Demà passat, capellà.
És una realitat que m’aclapara. Sento no sé què al ventre, tremolor a les cames. Capellà. Jo. L’ordenació. Sento alegria i confiança...
Senyor! Senyor! Mare de Déu, encara que sembli que no pensi en Vós, sabeu que sí. Ajudeu-me. Demà passat seré capellà”.
Tots aquests breus textos, són impressions d’un sacerdot intel·ligent que es deixa prendre pel Misteri, justament la part més allunyada de la racionalitat i la capacitat intel·lectual que ja tenia adquirida.
Alguns amics i feligresos de Mn. Modest Prats, han recollit aquests textos dispersos per posar-los a la llum i fer que puguem gaudir de les seves paraules, de les seves homilies i de la seva gràcia, cada dia. I llegir-lo es com sentir-lo parlar, és ben a prop i hi som nosaltres per retre-li homenatge. Alguns amics i deixebles han fet possible reunir aquests textos manuscrits i dispersos en aquesta obra, que trobareu en venda a les llibreries.
una gran abraçada, Mossèn Modest !