CAL TASTAR EL CEL



cal tastar el cel



Segon diumenge d'aquest temps de conversió, guiats per l'escena evangèlica de la transfiguració del Senyor. L'escena de la transfiguració és el contrapunt a l'evangeli de les temptacions de diumenge passat. En la vida de Jesús, dels primers deixebles i de nosaltres hi ha les temptacions, però són del tot necessaris moments de transfiguració, tastar el cel, de tant en tant. Tots plegats estem més acostumats a parlar i a comentar els fets negatius que els positius. No es tracta només dels mitjans de comunicació. Fixeu-vos en les converses de botiga o de perruqueria: sovint es comenten defectes, fets negatius amb un xic de morbositat, malalties, separacions, enfrontaments... Poques vegades escoltem comentaris sobre fets bonics de les persones, de les famílies, el costat positiu i engrescador de la vida.
Però això mateix succeeix molt sovint en les reunions de capellans, o de consells pastorals, o de grups d'acció eclesial. Apareixen els dèficits amb relació a la vida cristiana, cosa normal per tal de descobrir-ne els reptes i les accions adients; però poques vegades apareix el progrés, ni que sigui d'una persona, infant, jove o gran. Difícilment remarquem els fets positius, els signes del Regne, que ens alegrarien la vida i ens estimularien en la nostra acció. Per això comento que són necessaris moments de transfiguració, d'una experiència semblant a la que varen fer els tres deixebles amb Jesús, quan aquest els havia parlat molt clar del seu futur, de la seva passió i mort com a culminació de fer present el gran Amor de Déu per la humanitat. Quan s'anaven quedant sols i, a més, per desanimar el personal, ha afirmat que els seus han d'estar disposats a carregar la seva creu i, fins i tot, a donar la vida. Vaja, per desanimar el més animat i per agafar un altre camí.
Aleshores és quan, tocant el cel, fent un tast de la glòria, s'adonen certament de qui és aquell home, Jesús, i a on condueix tot això que ara veuen molt fosc.
Intento ajudar a descobrir com aquesta escena evangèlica es pot viure en la nostra vida.
La transfiguració en la nostra vida de deixebles. O bé veiem un camí ple de creus o bé estem contents i satisfets quan les coses ens van bé (...).


FRANCESC PARDO I ARTIGAS
+Bisbe de Girona CEL