Dia litúrgic: Diumenge I (B) de Quaresma 26-2-2012

Text de l'Evangeli
(Mc 1,12-15):


En aquell temps, l'Esperit empenyé Jesús cap al desert. Hi va passar quaranta dies, temptat per Satanàs; s'estava entre els animals feréstecs, i els àngels el servien. Després que Joan fou empresonat, Jesús anà a Galilea i anunciava la bona nova de Déu. Deia: «S'ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova».

Comentari:

«L'Esperit empenyé Jesús cap al desert. Hi va passar quaranta dies, temptat per Satanàs»
Avui, l'Església celebra la litúrgia del Primer Diumenge de Quaresma. L'Evangeli presenta Jesús preparant-se per a la vida pública. Va al desert on passa quaranta dies fent oració i penitència. Allà és temptat per Satanàs.

Nosaltres hem de preparar-nos per a la Pasqua. Satanàs és el nostre gran enemic. Hi ha persones que no hi creuen, diuen que és un producte de la nostra fantasia, o que és el mal en abstracte, diluït en les persones i en el món. No!

La Sagrada Escriptura en parla moltes vegades com d'un ésser espiritual i concret. És un àngel caigut. Jesús el defineix dient: «És el mentider i el pare de la mentida» (Jn 8,44). Sant Pere el compara amb un lleó rugint: «El vostre adversari, el diable, com un lleó que rugeix, ronda cercant qui engolir; resistiu-li, ferms en la fe» (1Pe 5,8). I Pau VI ensenya: «El Dimoni és l'enemic número u, és el temptador per excel·lència. Sabem que aquest ésser obscur i pertorbador existeix realment i que continua actuant».

Com? Mentint, enganyant. On hi ha mentida o engany, hi ha acció diabòlica. «La més gran victòria del Dimoni és fer creure que no existeix» (Beaudelaire). I, com menteix? Ens presenta accions perverses com si fossin bones; ens estimula a fer obres dolentes; i, en tercer lloc, ens suggereix raons per justificar els pecats. Després d'enganyar-nos, ens omple de neguit i de tristesa. ¿No en tens experiència?

¿La nostra actitud davant la temptació? Abans: vigilar, pregar i evitar les ocasions. Durant: resistència directa o indirecta. Després: si has vençut, donar gràcies a Déu. Una temptació vençuda és una victòria, és progrés en la santedat. Si no has vençut, demanar perdó i prendre experiència ¿Quina ha estat la teva actitud fins ara?

La Verge Maria va aixafar el cap de la serpent infernal. Que Ella ens doni fortalesa per a superar les temptacions de cada dia.